Evropski sklad za regionalni razvoj

Ministarstvo financija, Porezna uprava

20.04.2020
Ministarstvo financija, Porezna uprava

Porezna uprava je jedinstvena i samostalna upravna organizacija u sastavu Ministarstva financija čija je temeljna zadaća primjena i nadzor primjene poreznih propisa i propisa o prikupljanju doprinosa.

Alkemist je u sada već višegodišnjoj suradnji s Poreznom upravom preveo različite dokumente – od pravnih propisa, preko specijaliziranih edukativnih modula i dopisa različitih poreznih institucija diljem svijeta.

Projekt koji nam je predstavio poseban izazov je prijevod dokumenta OECD Transfer Pricing Guidelines.

Radilo se o vrlo stručnom dokumentu koji je bio dostupan samo u .pdf formatu, a sadržavao je preko 850 autorskih kartica teksta. Kako bismo osigurali maksimalnu kvalitetu prijevoda, projektu smo pristupili na način da smo prvo proučili stručnu terminologiju koju dokument obuhvaća te smo ustanovili da se radi o nekoliko područja: financije, porezi, pravo i administracija. Naravno, klijenta smo zamolili za referentne dokumente, te smo zaprimili original i prijevod prethodne verzije dokumenta, također u .pdf formatu.

S obzirom na to da iznimno držimo do korištenja najsuvremenijih tehnologija u području prevođenja, prvi zadatak s kojim smo se susreli je pretvorba dokumenata u format koji je moguće uvesti u specijalizirane softvere za prevođenje koje koristimo u svakodnevnom poslovanju (MemoQ, Trados, Memsource). Dokumente smo konvertirali u word, a zatim smo ih poslali stručnjaku za izradu prevoditeljskih memorija. Tek kada smo imali spremne memorije, mogli smo krenuti s prijevodom, sigurni da imamo dobru terminološku podlogu, te da će prijevod biti dosljedan s ranijim verzijama prijevoda.

Prijevod smo klijentu isporučivali sukcesivno, te smo nakon svakog isporučenog dijela od njih tražili povratnu informaciju na stručnu terminologiju. Te smo informacije proslijedili prevoditelju koji ih je zatim implementirao u ostatak prijevoda, te smo na kraju (nakon 3 mjeseca rada) isporučili prijevod koji je bio posve u skladu s aktualnom terminologijom i jezikom koji je u upotrebi u navedenom području.

Ono što je u ovom projektu bilo ključno jest komunikacija s klijentom koji je prepoznao važnost suradnje na području terminologije, za koju su oni najveći stručnjaci.

Podijeli

Istaknite se s Alkemistom.

Otkrijte naše usluge
Prijavi se i primaj novosti od nas
Ovu privolu možete povući putem poveznice na kraju svakog newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, Vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim pravilima o privatnosti.