Evropski sklad za regionalni razvoj

Upute za dobar početak

Svaki put kad se u Alkemistu uhvatimo prevođenja, samo nam je jedno na umu: osigurati najvišu kvalitetu proizvoda koji isporučujemo klijentima. Za brzo i nesmetano ostvarenje tog cilja nužno je pridržavati se sljedećih uputa:
Alkemist - For translator - Getting started
Prevoditelj je u središtu naše djelatnosti. Zbog toga u Alkemistu činimo sve kako biste bili zadovoljni procesom rada, ali i svojom zaradom.

Naša provizija u visini od 10 % iznosa zaračunanog naručitelju uključuje sve usluge o kojima biste inače sami morali voditi računa kad biste radili kao samostalni prevoditelj. I prije nego što sjednete za stol da biste prevodili, najprije si morate osigurati posao oglašavanjem svojih usluga, a nakon što vam se javi naručitelj, morate s njim dogovoriti sadržaj posla, želje, rokove izvedbe i iznos plaćanja. Tek nakon što riješite prodaju i vođenje projekta, možete sjesti i prevoditi. To ne mora nužno značiti da ćete posao dobiti odmah: ponekad ćete morati dugo čekati prijevodni projekt.

U Alkemistu mi sve to činimo umjesto vas. Istina je da biste neovisnim radom zaradili cijeli iznos zaračunan naručitelju, no ta bi sloboda sa sobom u torbi donijela i sve gore navedene manjkavosti.

Svjesni smo da se vaš rad na tržištu često ne cijeni dovoljno. To nastojimo ispraviti pregovaranjem s naručiteljima kako bismo dogovorili što višu cijenu, ali i obračunavanjem što niže provizije od vašeg rada. U svakom se trenutku trudimo omogućiti vam maksimum – što veću zaradu, stalni priljev posla i sigurnost, jer će vam novac biti isplaćen neovisno o tome kad naručitelj plati uslugu.

Za vas činimo sve kako biste bezbrižno mogli raditi ono u čemu ste najbolji!
 • Prije nego što započnete s radom, pročitajte posebne upute za svaki zadatak.
 • Prevedite cijelu datoteku i nemojte ništa izostaviti.
 • Obavezno provjerite pravopis.
 • Upotrebljavajte prijedloge prijevodne memorije (TM) i glosara pojmova (TB) ondje gdje je to nužno, te sve referentne materijale koje vam proslijedi voditelj projekta.
 • Otklonite sve poteškoće u vezi s osiguranjem kvalitete (pogreške QA) koje označi računalno potpomognuti prevoditeljski alat (CAT).
 • Izbjegavajte doslovne prijevode i provjerite je li klijent definirao željeni stil i ton prijevoda.
 • Ako naiđete na pojmove koji su vam nepoznati, obavijestite o tome voditelja projekta i zajedno pronađite rješenje prije isporuke prijevoda.
 • Nemojte unositi dodatne informacije u tekst i nemojte brisati ključne podatke navedene u njemu.
 • Ako tijekom prevođenja naiđete na bilo kakve poteškoće, obavijestite o tome voditelja projekta, koji će vam rado pomoći.
 • Obratite posebnu pozornost na oznake. Postavite ih na pravo mjesto te ih nemojte dodavati ili izostavljati.
 • Ponovno pročitajte prijevod prije isporuke. Naknadne izmjene u programu memoQ možda neće biti moguće.
 • Ako radite u programu memoQ, molimo vas da označite datoteku kao isporučenu („Delivered“). Isporuka nije moguća dok god u datoteci nisu otklonjene poteškoće u vezi s osiguranjem kvalitete (pogreške QA).
 • Ako se ne koristite programom memoQ, molimo vas da datoteku isporučite na platformi Alkemist.
 • Uvijek isporučite datoteku u traženom formatu.
 • Ako imate opaske u vezi s prijevodom, pri isporuci možete ostaviti komentar za voditelja projekta (NEMOJTE stavljati komentare izravno u datoteku).
 • Ako vaš voditelj projekta odredi rokove za isporuku u dijelovima, pridržavajte ih se i u Plunetu upotrijebite opciju parcijalne isporuke.
 • Budite spremni pregledati i uzeti u obzir lektorove izmjene, bude li potrebe.
 • U Alkemistu veoma ozbiljno shvaćamo rokove. Prihvaćanjem projekta pristajete na rok njegova dovršetka te od vas očekujemo da ga poštujete. Svjesni smo da se u životu mogu dogoditi razne nepredviđene situacije, stoga, ako ustanovite da prijevod nećete moći dovršiti na vrijeme, molimo vas da o tome odmah obavijestite voditelja projekta radi izbjegavanja značajnijih kašnjenja pri izvršenju projekta.
Uvjeti plaćanja definirani su ugovorom koji potpisujete na početku naše suradnje. Ako imate bilo kakva pitanja u vezi s plaćanjem, molimo vas da se obratite našem financijskom odjelu na e-adresu administracija@alkemist.si.

Postanite dio tima i prijavite se već sad!

Koliko prevoditelj zarađuje u Alkemistu?

Prevoditeljev prihod ovisi o mnogim čimbenicima, ponajprije o jeziku koji prevodi te o trenutačnoj potražnji. Odaberite svoj primarni jezik za prikaz okvirnog iznosa mjesečne zarade.
Prijavi se i primaj novosti od nas
Ovu privolu možete povući putem poveznice na kraju svakog newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, Vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim pravilima o privatnosti.