Evropski sklad za regionalni razvoj

Zaklada Alkemist

Društveno smo odgovorna tvrtka koja brine o ljudima. Izdvojili smo malo svoje dobre volje, vremena i novca kako bismo dotaknuli srca osoba kojima je potrebna pomoć.
Htjeli bismo dokazati da s ograničenim sredstvima i dobrom voljom možemo pomoći ljudima u svojem okruženju. Neka to budu djeca, žrtve ili iznimni pojedinci neizmjerna talenta kojima je potreban zamah.

Pred nama je još mnoštvo izazova, nevjerojatnih priča i pojedinaca te novih poglavlja koja ćemo rado otvoriti s vama.
 
KATARINA TOMŠIČ

Katarina Tomšič, priznata stručnjakinja u području socijalnog roditeljstva (posvajanja i udomiteljstva) i zaštite prava djece, pokretačka je sila naše Zaklade Alkemist, koja pomaže ugroženoj djeci, djeci iz socijalnih obitelji, socijalno ugroženim obiteljima i iznimnim pojedincima. Dobrotvornom, pravnom i publicističkom radu u zakladi posvećuje se s predanošću i empatijom koju crpi iz vlastita životnog iskustva jer je i sama posvojena. U svojem se radu povezuje s institucijama i javnim osobama iz područja cijele jadranske regije, a dala je i brojne intervjue u svrhu destigmatizacije posvajanja i udomiteljstva.
AKCIJE KOJE SMO DO SADA ORGANIZIRALI:
2018.

Kenija 2018

U veljači 2018. ponovno smo donijeli obilje veselja u Keniju, ali i konkretna poboljšanja uz pomoć donatora. Šarolika ekipa Zaklade za bolji svijet ove je godine brojala 11 članova, što je najveći broj dosad. Za samo dva tjedna posjetili smo svih 10 osnovnih škola koje sudjeluju u projektu kumstva ugrožene djece. Zajedničkim smo snagama uplatili 81 školarinu za školsku godinu 2018. U Osnovnoj školi Ragak montirali smo prvi spremnik za vodu za cijelu školu s odgovarajućim instalacijama, a u istoj smo školi obnovili i učionicu koja se praktički raspadala na komade. Osnovnu školu Uhanga opremili smo ogradom oko zemljišta i ulaznim vratima koja će im omogućiti da se pobrinu za sigurnost životinja u školi. Naime, škola posjeduje koze, ovce i kokoši kako bi povećala samoopskrbu i omogućila najmanje jedan dnevni obrok najugroženijoj djeci.

07.02.
2014.

Kenija 2014

Kenija 2014

Alkemist ponosno sponzorira školovanje 20 osnovnoškolaca u Keniji.

01.02.
2012.

Naših prvih 1095 koraka

U petak 8. lipnja u Festivalskoj dvorani u Ljubljani održao se humanitarni koncert povodom izdavanja prvog spomenara za usvojenike Naših prvih 1095 koraka. Autorica Katarina Tomšič u njemu je iznijela bitna pitanja s kojim se tijekom odrastanja susreću usvojenici, ali i posvojitelji. Zaklada Alkemist rado se pridružila projektu, pružila financijsku podršku i pomogla u pripremi prijevoda.

08.06.

Svatopluk Božak na RAAM-u

Vrhunske sportske uspjehe može ostvariti jedino vrhunski čovjek. Biciklist ultramaratonac Svatopluk Božak vjerovao je u sebe unatoč nezavidnoj financijskoj situaciji i teškim životnim iskustvima. Inženjer strojarstva, koji sa svojom obitelji živi u teškim uvjetima, ustrajao je na svojem sportskom putu i slijedio jedini cilj: da jednom završi najzahtjevniju biciklističku utrku na svijetu – Race Across America. 10 dana i 15 sati neumornog pedaliranja bilo je dovoljno da na cilj dođe šesti. U sklopu Zaklade Alkemist u prevoditeljskoj tvrtki Alkemist želimo pružiti podršku iznimnim pojedincima koliko god možemo, zbog čega se osobito ponosimo Svat’inim – kako ga odmilja zovu prijatelji – postignućem. Zaklada Alkemist financijski je potpomognula Svat’in pothvat u Americi.

01.07.

Grupa Relight i prvijenac Evermore

Grupa Relight i prvijenac <i>Evermore</i>

Prvo je bila glazba, s njom je došla riječ, a s riječju glas. U škripcu životnih iskustava iscrtavali su se osjećaji i emocije, akord po akord, slijevali su se u alegorijske metafore sa svim usponima i padovima te su se u težnji za isporučivanjem glazbene savršenosti sjedinili u nazivu ReLight.

ReLight je u ožujku uz pomoć Alkemista izdao svoj prvijenac Evermore (Alkemist, 2012.), a događaj je popraćen promocijskim koncertom u Staroj gradskoj elektrani. Album na kojem se nalazi jedanaest autorskih pjesama stvaran je u Studiju Metelkova s producentom Rokom Podbevškom, a za konačni zvučni rezultat pobrinuo se Aco Razbornik u prestižnom ljubljanskom Studiju Tivoli. Album Evermore tematski se oslanja na svakodnevna stanja pojedinca i njegove refleksije suvremenog svijeta, pritom ostavljajući prostor za intimnija preispitivanja turobnijih iskustava umjetničke introspekcije.

01.03.
2010.

S Rožmarinkama na humanitarnom koncertu Budi kum djetetu

U nedjelju 7. ožujka u ljubljanskoj Festivalskoj dvorani održao se humanitarni koncert povodom 15. godišnjice djelovanja skupine Rožmarinke. Prihodi od koncerta namijenjeni su djeci iz Doma za mlade Malči Beličeve. Podršku je pružila i prevoditeljska agencija Alkemist.

07.03.
2009.

Alkemist za djecu Ostržeka

Alkemist za djecu Ostržeka

U rano zimsko jutro iznenadili smo djecu u obnovljenom dječjem vrtiću Ostržek u Novom Mestu. Mališanima iz skupine Pilići darovali smo 53 slikovnice i nekoliko didaktičnih igrački pomoću kojih će naučiti nešto novo.

24.12.

Sredstva za darivanje poklonili djeci iz Doma za mlade Malči Beličeve

U prevoditeljskoj agenciji Alkemist odlučili smo iskoristiti sredstva za darivanje poslovnih partnera i suradnika tako da pedesetero štićenika Doma za mlade Malči Beličeve odvedemo u vodeni park Atlantis, gdje su se osim kupanja smijali i proveli ugodno zimsko poslijepodne. Nakon vodenog druženja pridružili su se rođendanskoj proslavi Zaklade Alkemist. Tako su se djeca zasladila tortom i još nas više razveselila svojim vedrim dječjim osmijesima.

16.12.

Alkemist podržao dječji Ekstempore 2009

Alkemist podržao dječji Ekstempore 2009

Na Međunarodni dan muzeja učenici škola iz triju općina – Dobrepolja, Grosuplja i Ivančne Gorice – okupili su se na zelenoj površini ispred osnovne škole u Dobrepolju, gdje su izradili rastuće skuplture od vrbe u sklopu tradicionalnog dječjeg ekstempora. Tijekom sunčanog prijepodneva postupno je izrasla skulptura od vrbinih grana koju su djeca sama očistila od lišća i ugradila u okomitu konstrukciju ekokućice. Kad kućica u budućnosti ozeleni, pružit će hladovinu dobrepoljskoj djeci. Oduševljenje djece i učenika moglo bi u budućnosti potaknuti izradu sličnih skulptura na drugim mjestima, što žele i Alkemisti, koji podržavaju ovakve projekte mladih.

14.05.
2008.

Perilice rublja u Železniku

Pokrenuli smo Zakladu Alkemist prvom akcijom u Železniku, kad smo zajedno sa svojim partnerom BSH Hišni aparati darovali perilice rublja za pet obitelji koje su pretrpjele prirodnu katastrofu.

15.01.
Prijavi se i primaj novosti od nas
Ovu privolu možete povući putem poveznice na kraju svakog newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, Vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim pravilima o privatnosti.