Evropski sklad za regionalni razvoj

Uložite u višejezičnost

Alkemist • 28.01.2020
Uložite u višejezičnost
Prednost mladih tvrtki koje se pokušavaju izboriti za svoje mjesto pod suncem bez dvojbe može biti jezik. Višejezična strategija pomoću koje možete jednostavno doprijeti do najšire publike igra značajnu ulogu prilikom predstavljanja proizvoda, primjerice, mobilne aplikacije. Prevođenje se ne svodi na puki prijenos izvornog teksta na ciljni jezik, nego i pomaže oblikovati višejezično tržište na kojem se susreću različite kulture. Mladi poduzetnici trebaju biti prilagodljivi i ići ukorak s procesom globalizacije.

Prednosti višejezične strategije?

Predstavljanjem novog proizvoda na više jezika zasigurno ćete pobuditi veće zanimanje među potencijalnim korisnicima. Obraćanjem široj javnosti možete osvojiti široku međunarodnu publiku, brojne nove korisnike koji neće samo upotrebljavati proizvod, već će usto ponuditi vlastito mišljenje o njemu i prijedloge za unaprjeđenje. Za mlade programere praćenje odaziva od iznimna je značaja jer tako mogu kontrolirati i planirati daljnji razvoj proizvoda u izravnu doticaju s korisnicima. Svaki novi jezik otvara vrata prema novom tržištu, a time i prema novim mogućnostima napretka.

Svaki vas novi jezik usto približava novim potencijalnim kupcima. Prevođenjem se prepoznatljivost robne marke, ali i tvrtke, širi na jednostavan i povoljan način. Pritom se možete osloniti na statističke podatke na platformama na kojima distribuirate svoju aplikaciju. Na temelju tih podataka možete utvrditi u kojim se dijelovima svijeta vaš proizvod najčešće preuzima pa ga lokalizirati u skladu s tim. Ako ste svoju aplikaciju tek predstavili i još razmišljate o ulasku na različita tržišta, provjerite koliki udio stanovnika na novom tržištu ima pristup internetu, koliko ih posjeduje pametne telefone i koje jezike govore. Tome prilagodite i svoju strategiju.

Pa ipak, uspostaviti globalno djelovanje tvrtke na različitim jezicima nije sasvim jednostavno ni lako izvedivo. Ako ste tek počeli s poslovanjem, pokušajte jezično prilagoditi, odnosno prevesti svoju službenu mrežnu stranicu. Pritom vodite računa o tome da uz sebe imate pouzdanu višejezičnu prevoditeljsku skupinu – to može biti prevoditeljska agencija ili tim međunarodnih prevoditelja koji će vas slijediti na svakom koraku vašeg globalnog djelovanja. Budući da sve više ljudi diljem svijeta svakodnevno upotrebljava internet i napredne mobilne uređaje, trebali biste voditi računa i o svojim konkurentima. Samo je pitanje vremena kad će višejezičnost postati standardom svake uspješne tvrtke, a ako sad uložite vrijeme, novac i energiju u jezik – koji je nerazdruživo povezan s globalnom prepoznatljivošću – već danas možete iskoristiti prednosti međunarodnog tržišta i učvrstiti svoj položaj.
Prijavi se i primaj novosti od nas

Pridružite se vodećim tvrtkama koje redovito primaju naše novosti.

Naravno, uvijek se možete odjaviti putem poveznice u newsletteru.


Podijeli
AUTOR
Alkemist
Alkemist
Prijavi se i primaj novosti od nas
Ovu privolu možete povući putem poveznice na kraju svakog newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, Vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim pravilima o privatnosti.