Evropski sklad za regionalni razvoj

Jezičar sam, što sad?

Alkemist • 28.01.2020
Jezičar sam, što sad?
U djetinjstvu ste listali knjige i stvarali svoja prva književna djela, uživali u crtićima na stranom jeziku, a zatim ste se u školi počeli oduševljavati jezicima. U mladosti ste počeli otkrivati različite kulture, putovati i upoznavati se s njima, vježbati svoje jezične vještine i upotrebljavati ih u svakodnevnom životu. Na značajnoj prekretnici u svojem životu odlučili ste studirati jezike i kao obrazovani jezikoslovci suočili ste se s vječitim pitanjem: gdje i kako početi?

Vaš put do filološkog zvanja možda nije bio baš takav, no sigurno ste stigli do istog cilja. Kakve su vam mogućnosti da se zaposlite kao jezikoslovci? Gdje se možete zaposliti i gdje biste uopće mogli tražiti posao? Pogledajmo nekoliko mogućnosti.

1. Autori tekstova

Izdavačke kuće, domaće i strane mrežne stranice neprekidno stvaraju sadržaje za svoje čitatelje. Pokušajte i vi, jezično zaleđe sigurno može biti vaša prednost.

2. Urednici

Uređivanje sadržaja za izdavačke kuće, časopise, revije, mrežne stranice ili agencije. Gdje god djeluju pisci, postoji i potreba za uređivanjem tekstova.

3. Autori govora

Ako ste se tijekom studija isticali u verbalnoj komunikaciji, jedno od rješenja svakako je pisanje govora za političare, državne činovnike ili poduzetnike.

4. Usmeni prevoditelji

Kako biste postali usmeni prevoditelj, morate tečno govoriti barem dva jezika, a usto trebate razviti sposobnost brzog prenošenja ideja govornika. Kao usmeni prevoditelji najčešće ćete se susretati sa simultanim i konsekutivnim prevođenjem. Dok se u simultanom prijevodu upotrebljava tehnologija, a ciljni se tekst proizvodi usporedno s izvornim, prilikom konsekutivnog prevođenja prevoditelj se smjenjuje s izvornim govornikom prevodeći veće dijelove izrečenog izvornog teksta odjednom. Kao usmeni prevoditelji možete se specijalizirati za različita područja djelatnosti: ekonomiju, medicinu, obrazovanje, pravo itd.

5. Pismeni prevoditelji

Poput usmenih prevoditelja, i pismeni prevoditelji moraju znati barem dva jezika na koje ili s kojih mogu prevoditi. Dok usmeni prevoditelji značenje izvornog teksta prenose usmeno, pismeni prevoditelj ta značenja bilježe u pisanu obliku, a uz to trebaju očuvati sve karakteristike izvornog teksta.

6. Tekstopisac

Uloga tekstopisca slična je ulozi autora tekstova, iako tekstopisci obično pripremaju sadržaje za poduzeća. Pritom je riječ o tehničkim tekstovima, marketinškim tekstovima, ali i publikacijama poput brošura, uputa i sl.

7. Predavači stranih jezika

U Hrvatskoj se s učenjem stranih jezika susrećemo već u osnovnoj školi, a u određenim dijelovima zemlje uz nastavu jezika u školi učimo i jezike nacionalnih manjina. U srednjim školama izbor jezika još je veći jer u sklopu izbornih predmeta uz obvezne strane jezike možemo odlučiti učiti i neki treći. Kao jezikoslovci možete se specijalizirati i za podučavanje jezika.

8. Voditelji tečaja stranih jezika

Postoji mnoštvo škola stranih jezika u kojima možete potražiti posao, a tečajeve možete organizirati i sami. Razmislite o tečajevima posvećenima različitim kontekstima upotrebe jezika: možete osmisliti tečaj za poslovnu upotrebu jezika, opću upotrebu jezika itd. Usto je važno voditi računa o različitim stupnjevima poznavanja jezika.

9. Instrukcije iz stranih jezika

Učenicima i studentima kojima učenje jezika pravi probleme možete pomoći održavanjem instrukcija, bez obzira na to trebaju li samo utvrditi znanje ili svladati određene nejasnoće. Polaznike instrukcija možete zamoliti za informacije o gradivu kako biste osmislili program učenja i pomogli im usvojiti potrebno znanje.
Prijavi se i primaj novosti od nas

Pridružite se vodećim tvrtkama koje redovito primaju naše novosti.

Naravno, uvijek se možete odjaviti putem poveznice u newsletteru.


Podijeli
AUTOR
Alkemist
Alkemist
Prijavi se i primaj novosti od nas
Ovu privolu možete povući putem poveznice na kraju svakog newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, Vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim pravilima o privatnosti.